مسمومیت ویتامین d وضعیت نادر اما بسیار خطرناکی است. این حالت اغلب در نتیجه مصرف دوز بالای مکمل ویتامین د بوجود می آید. در این مطلب بیشتر دربارهی آن بخوانید:
ویتامین دی در سلامت بدن بسیار اهمیت دارد. این ویتامین در رشد و سلامت استخوان ها˛ دندان ها و عضلات مورد نیاز است. کمبود ویتامین d موجب راشیتیسم (نرمی استخوان) در کودکان وبیماری استئومالاسی (بیماری پاژه استخوان) در بزرگسالان می شود.
این ویتامین یک ویتامین محلول در چربی است یعنی ویتامین د باید همراه با ذرات چربی در بدن حرکت کند. به همین علت مقدار اضافی ویتامین d دفع نشده و در بدن باقی می ماند. مقدار ویتامین د بالاتر از 150ng/mL بالاتر از نرمال (اوردوز) است. بالا بودن دریافت طولانی مدت ویتامین d موجب تجمع ویتامین در بدن و مسمومیت می شود.
رژیم غذایی حاوی ویتامین d و مواجه با آفتاب به ندرت می تواند دوز بالای خطرناکی از ویتامین د را در بدن ایجاد کند زیرا بدن در مواجه با آفتاب و یا رژیم غذایی می تواند میزان تولید این ویتامین را تنظیم کند. افراد اغلب به دلیل رژیم غذایی نامناسب و عدم مواجه کافی با نورآفتاب ممکن است ویتامین d کافی دریافت نکرده و نیاز به مصرف مکمل داشته باشند. مصرف زیاد این مکمل ها می تواند موجب بالا رفتن ویتامین د در آزمایش خون و مسمومیت آن شود.
شکل 1 : متابولیسم ویتامینD در بدن
بالا بودن ویتامین دی در آزمایش
مسمومیت ویتامین d وضعیت نادر اما بسیار خطرناکی است. این حالت اغلب در نتیجه مصرف دوز بالای مکمل ویتامین د بوجود می آید. در اثر مصرف بالای ویتامین d ˛کلسیم نیز در بدن تجمع می یابد. این تجمع موجب حالت تهوع˛ استفراغ˛ خستگی˛ درد های شکمی وتکرر ادرار می شود. عدم درمان می تواند باعث مشکلات کلیوی˛ سنگ های کلسیمی و هم چنین درد های استخوانی و شکستگی استخوان شود.(شکل1)
عوارض و علائم شایع بالا بودن ویتامین در در آزمایش خون (مسمومیت)
- افزایش سطح کلسیم
- ضعف
- گیجی
- تشنگی زیاد
- تکرر ادرار
- تهوع
- استفراغ
- کاهش اشتها
- درد شکم
- یبوست یا اسهال
- کاهش بافت استخوان
- آسیب کلیوی
مقاله مرتبط: عوارض بالا بودن کلسیم در خون
اگر جواب آزمایش خون شما˛ بالابودن سطح اویتامین د در خون را نشان می دهد، مصرف مکمل ویتامین d را قطع کنید و با پزشک متخصص برای درمان خود مشورت کنید. اگر علایم ذکر شده فوق را در خود احساس می کنید حتما با پزشک در میان بگذارید.
منابع:
1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-toxicity/faq-20058108
2. https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-side-effects#Deficiency-and-toxicity
یک نظر در “بالا بودن ویتامین دی در آزمایش”
سلام مادر من مصرف ویتامین دی نداره ولی بتازگی آزمایش داده ویتامین دی بدنش به ۴۰۰ رسیده دکتر هم گفته باید پیش یه متخصص بره
میخواستم بدونم چه مشکلاتی ممکنه برای مادرم اتفاق بیفته و آیا قابل درمانه؟ چطور میتونم ب درمانش کمک کنم؟