اچ پی اف در جواب آزمایش ادرار چیست ؟ در این مطلب میخوانید:
آزمایش تجزیه ادرار مجموعه آزمایشهای بررسی ادرار به منظور تشخیص تغییر در وضعیت و مقدار عوامل تشکیل دهنده آن است. آزمایش ادرار در تشخیص بیماریهایی چون عفونت ادراری، بیماریهای کلیوی، مشکلات کبدی، دیابت و سایر بیماریهای متابولیکی نقش دارد.
آزمایش UA، نمونه ادرار شما را از نظر ظاهری، شیمیایی و میکروسکوپی بررسی و وجود سلولها، باقی مانده سلولی، باکتری، قارچ، کریستال،کست و… را گزارش میکند. در بررسی میکروسکوپی، سلولها در زیر میکروسکوپ شناسایی و شمارش میشود و به صورت تعداد در هر فیلد ( زمینه ) میکروسکوپی با بزرگنمایی 400 یا 100 برابر گزارش میشوند.(1)
hpf در آزمایش ادرار چیست ؟
در آزمایشگاه HPF مخفف high-power field به معنی میدان دید میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا میباشد. معمولا میکروسکوپ آزمایشگاههای تشخیص طبی دارای 3 عدسی شیئی 10 ، 40 و 100 برابری میباشد. عدسی چشمی نیز 10 میباشد. میزان بزرگنمایی میدان دید برابر با حاصلضرب این دو میباشد. بعنوان مثال اگر کارشناس علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی، عدسی شیئی 40 را انتخاب کند، این عدد در بزرگنمایی 10 عدسی چشمی ضرب میشود و میزان بزرگنمایی میکروسکوپ 400 میشود. در گزارشهای میکروسکوپی آزمایش ادرار به میدان دید با بزرگنمایی عدسی شیئی 40 به اختصارHPF میگویند.(1)
Wbc hpf در آزمایش ادرار چیست ؟
Wbc hpf در جواب آزمایش ادار به معنی تعداد گلبول سفید مشاهده شده در هر میدان دید میکروسکوپ با عدسی با بزرگنمایی بالا (در اینجا عدسی 40 ) میباشد.
حضور گلبولهای سفید در ادرار میتواند نشان دهنده عفونت باشد، چرا که نشان می دهد بدن احتمالا برای مبارزه با میکروبها، به مجاری ادراری، گلبول سفید اعزام کرده است. این عفونت اغلب در ناحیه مثانه یا میزنای است با این حال WBC در ادرار حتی می تواند نشان از عفونت کلیه باشد.(2) میزان نرمال wbc در ادرار 0 تا5 در هر صفحه میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا (WBC/HPF ) است.
شایع ترین علت های وجود گلبول سفید(wbc/hpf) در ادرار :
عفونت مجاری ادراری
عفونت در مجرای ادراری محتمل ترین علت وجود گلبول سفید در ادرار است. با ورود باکتری به مجرای ادراری و رشد و تکثیر آن بدن گلبولهایی را برای از بین بردن آن ها می فرستد. نیمی از زنان و یک مرد از هر 5 مرد یک بار در طول عمر خود مبتلا به عفونت ادراری می شوند. این وضعیت اغلب با علائم زیر همراه است:
- درد و سوزش هنگام ادرار
- تکرر ادرار
- ادرار کدر و بد بو
- درد شکم یا پهلو
- حالت تهوع و استفراغ
سنگ کلیه
سنگ کلیه کریستالهایی از جنس کلسیم و سایر مواد معدنی است که در ادرار تشکیل می شود. این سنگ میتواند بسیار کوچک و یا بسیار بزرگ در حد توپ گلف باشد. سنگ کلیه در ابعاد بزرگ میتواند جریان ادراری را مسدود کند.
علائم سنگ کلیه
- درد در ناحیه شکم پهلو پشت کشاله ران
- خون در ادرار که ادرار به رنگ های قرمز، صورتی یا قهوه ای میشود.
- احساس اضطرار در ادرار
- درد هنگام دفع ادرار
- ادرار بد بو و کدر
التهاب
التهاب در بدن موجب آزاد شدن گلبولهای سفید میشود. التهاب خود در اثر عفونت، آسیب یا بیماری ایجاد میشود. نفریت بینابینی یا سیستیس دو بیماری هستند که در مجرای ادراری موجب التهاب می شوند. نفریت بیابینی (interstitial nephritis) یک بیماری التهابی است که موجب نقص در عملکرد کلیه میشود. سیستیس(cystitis) نیز عفونت مثانه است.
این دو بیماری میتواند با علائم زیر همراه باشند:
- اضطرار در ادرار
- تکرر ادرار
- وجود خون در ادرار
- تب
- حالت تهوع و استفراغ(3)
پزشکان دکتر لاندا بصورت تخصصی به تفسیر و بررسی جواب آزمایش خون و ادرار شما میپردازند. میتوانید با ارسال جواب خود، بصورت اورژانسی از وضعیت بدن خود آگاهی یابید.
منابع:
1. https://labtestsonline.org/tests/urinalysis
2. https://www.healthline.com/health/leukocytes-in-urine#_noHeaderPrefixedContent
3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/leukocytes-urine