با مطالعهی این مطلب دربارهی آزمایش ferritin بیشتر بدانید:
فریتین چیست ؟
فریتین پروتئینی است که آهن را در خود ذخیره میکند و در صورت نیاز بدن آهن را آزاد میکند. فریتین عمدتا داخل سلولهای بدن و بخش کوچکی از آن در گردش خون دیده می شود. بدن به مقدار کافی آهن ذخیره نیاز دارد و این پروتئین با شکل کروی خود امکان ذخیره آن را در درون خود را دارد. بخش عمده فریتین در سلولهای کبد و سیستم ایمنی ذخیره میشود و با آغاز خونسازی از سلولها به خون آزاد میشود تا آهن مورد نیاز برای ساخت گلبولهای قرمز را تامین کند.( شکل 1 )
شکل 1 : وظیفه فریتین در کنار ترانسفرین ذخیره آهن در بدن است.
Ferritin در آزمایش خون چیست ؟
آزمایش Ferritin میزان فریتین را در خون محیطی بدن اندازه گیری میکند. سطح فریتین خون به صورت غیر مستقیم بیانگر مقدار ذخیره آهن بدن است. پزشک عمدتا در موارد کم خونیها، خونریزی و اختلالات التهابی آزمایش فریتین را درخواست می کند. تفسیر آزمایش فریتین با توجه به جنسیت، سن و سایر فاکتورها توسط پزشک انجام میشود. به طور کلی سطح نرمال فریتین در مردان بین 12-300 و میزان فریتین در زنان بین 12- 150 است.
تفسیر آزمایش ferritin خود را از پزشک متخصص بشنوید؟
دلایل سطح پایین Ferritin
سطح پایین آن عمدتا در افراد با رژیم غذایی با آهن کم یا خونریزی دیده می شود. پایین بودن طولانی مدت فریتین منجر به کم خونی فقر آهن میشود. این نوع کم خونی با کاهش تعداد گلبولهای قرمز و یا کاهش مقدار هموگلوبین گلبولها همراه است.
کودکان در سن رشد نیاز بیشتری به آهن دارند به همین علت کاهش فریتین و کم خونی فقر اهن در کودکان شایع تر است. سطح پایین فریتین در بزرگسالان معمولا در اثر خونریزی طولانی مدت دیده میشود. اغلب در خونریزیهای گوارشی ( به علت وجود زخم یا تومور در روده ) یا خونریزی زیاد دوران قاعدگی این وضعیت دیده می شود.
مقاله مرتبط: علت پایین بودن iron آزمایش خون
دلایل سطح بالا آن
سطح بالای آزمایش فریتین اغلب در اثر بیماری ژنتیکی هموکروماتوز دیده میشود. این بیماری بدون علامت است که در آن بدن مقدار زیادی آهن را جذب و ذخیره می کند. برخی بیماران در دهه 20 و یا 30 سالگی زندگی خود دردهای شکمی را تجربه میکنند. Ferritin بالا می تواند به مفاصل، قلب،کبد و پانکراس آسیب برساند. برای تفسیر جواب آزمایش خون خود به پزشک مراجعه کنید.
منابع:
1. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=f
2. https://www.healthline.com/health/ferritin
3. https://www.medicinenet.com/ferritin_blood_test/article.htm