در این مقاله با ضدانعقادهای لوپوس و نقش تست dRVVT در تشخیص آنها، آشنا میشویم:
Lupus anticoagulants (LA) یاضدانعقادهای لوپوس، ایمنونوگلوبولینهای خودایمنی هستند که باعث طولانیشدن زمان انعقاد وابسته به فسفولیپید میشوند. این فاکتورها در شرایط مختلف بالینی بهویژه بیماریهای خودایمنی ظاهر شده و به عنوان ریسکفاکتوری مهم برای بیماران مبتلا به ترومبوز غیرقابل توضیح درنظر گرفته میشوند (1).
باتوجه به ویژگیهای ذاتی آنتیکوآگولانتهای لوپوس، تنها یک تست انعقادی مشخص به تنهایی قادر به شناسایی یا حذف تمامی آنها نیست و توصیه میشود که حداقل دو تست با اصول کار متفاوت، انجام شود. از آزمایشهای مربوطه میتوان به aPTT، Kaolin Clotting Time (KCT) و dRVVT اشاره کرد. این تستها وابسته به ویژگیهای LAC و معرفهای مورد استفاده، حساسیتهای متفاوتی به آنتیبادیهای گفته شده نشان میدهند (2).
آزمایش dRVVT
همانطور که اشاره شد تست dRVVT یکی از آزمایشهایی است که به شناسایی و حذف ضدانعقادهای لوپوس کمک میکند. این تست از ویژگی مادهای به نام Russell Viper Venom (زهر مار راسل افعی) برای سرعتبخشی به فرایند انعقاد استفاده کرده و زمان لازم برای انجام این پروسه را اندازهگیری میکند (1-3). درصورتی که زمان انعقاد بیشاز حالت نرمال باشد و یا به عبارتی نتیجه تست اولیه dRVVT مثبت شود، نیاز به آزمایش تاییدی است. در آزمایش تاییدی، مقداری فسفولیپید اضافی به نمونه افزوده میشود که بهطور معمول باعث عدم مشاهده اثر مهاری ضدانعقادهای لوپوس بر فسفولیپیدها میشود. باتوجه به اینکه آنتیبادیهای LA بر عملکرد فسفولیپید در ایجاد لخته تاثیر میگذارند، این تست به شکل غیرمستقیم حضور ضد انعقادهای لوپوس را اندازهگیری میکند.
درراستای بیان نتایج، زمان صرف شده در در هردو تست dRVVT اولیه و تاییدی اندازه گیری شده و نسبت " زمان ایجاد لخته بدون فسفولیپید اضافی" به "زمان انعقاد همراه با فسفولیپید اضافی" تعیین میشود که تفسیر نتایج آن در ادامه آورده شده است (2-3).
تفسیر آزمایش:
اگر نسبت توضیح داده شده در تست dRVVT کمتر از 1.20 باشد، وضعیت فرد نرمال بوده و نشان میدهد که آنتیکواگولانتهای لوپوس وجود ندارند یا در این روش شناسایی نشده اند. و درصورتیکه این نسبت به 1.20 یا بیش از آن برسد، ممکن است LA در فرد وجود داشته و درنتیجه، شخص مبتلا به لوپوس باشد که در این صورت نیاز به انجام تستهای مکمل است. هرچند سایر احتمالات نیز باید درنظر گرفته شوند:
– کمبود یا عملکرد نادرست فاکتورهای I (فیبرینوژن)، II، V یا X به شکل مادرزادی یا اکتسابی
– مهارکنندههای فاکتور V یا درمواردکمی مهارکنندههای فاکتور VIII یا سایر مهارکنندههای اختصاصی یا غیراختصاصی
– اثرات درمان آنتیکوآگولانت (2)
گرچه این تست مدت زمان ایجاد لخته در محیط غیرزنده را اندازهگیری میکند اما بهشدت با ریسک ترومبوزیس مرتبط است. البته باید توجه کرد که لزوما همه افراد با LA، دچار thrombosis نمیشوند، درواقع برای تفسیر صحیح نیاز به تستهای پیچیده انعقادی و مقایسه با اطلاعات بالینی موجود است و نتایج حاصل از dRVVT به تنهایی کافی نمیباشد. شما میتوانید برای تفسیر آزمایش drvvt -norr خود از متخصصان دکتر لاندا کمک بگیرید.
منابع:
1. https://www.bloodworksnw.org/lab-test/drvvt-screen
2. https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/603310#Clinical-and-Interpretive
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Dilute_Russell%27s_viper_venom_time شامل:
3-1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9839663/
3-2: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1538-7836.2011.04420.x