در این مطلب، در رابطه با آزمایش مدفوع و مثبت یا positive شدن نتیجهی آن میخوانیم:
آزمایش مدفوع
آزمایش مدفوع، تستی است که حضور انگلهای مختلف (تست OP) یا خون (تست FOBT) را در مدفوع بررسی میکند. در شرایطی که علائمی از مشکلات گوارشی در شخص دیده شود، پزشک این تست را درخواست کرده و باتوجه به نتایج آن، علت مشکل ایجاد شده را جویا میشود. از علائم این گروه از اختلالات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– اسهالی که بیش از چند روز طول بکشد
– وجود خون یا مخاط در مدفوع
– درد و گرفتگی شکم
– تهوع و استفراغ
– تب (1)
نتایج آزمایش و معنی positive در آزمایش مدفوع
باتوجه به نوع تست انجام شده، تفسیر نتایج متفاوت است:
آزمایش OP: درصورتی که جواب آزمایش منفی یا negative باشد، بدین معنا است که شرایط شما نرمال بوده و هیچگونه میکروبی که منجر به بیماری شود، در مدفوع یافت نشده است. اما نتیجهی مثبت یا positive، به معنای آلوده بودن نمونه به نوعی میکروب و ابتلای شما به نوعی عفونت میباشد (1).
آزمایش FOBT: نتیجهی مثبت یا positive به این معنا است که مقداری خون در نمونه دیده شده و احتمالا در بخشی از دستگاه گوارش شما خونریزی وجود دارد. این پدیده میتواند به دنبال موارد زیر رخ دهد:
– رشد یا پولیپ روده بزرگ
– هموروئید – (رگهای خونیِ متورم نزدیک مقعد و پایین رکتوم که ممکن است پاره شده و باعث خونریزی شوند)
– شقاق مقعد (شکاف یا ترک در پوشش دهانه مقعد)
– عفونتهای رودهای که باعث التهاب میشوند
– زخمها
– کولیت، نوعی بیماری التهابی روده
– بیماری کرون
– بیماری دیورتیکولی، در اثر بیرونزدگی دیواره روده بزرگ ایجاد میشود
– اختلالاتی در رگهای خونی روده بزرگ
– دیورتیکول مکل که معمولا در کودکان و جوانان دیده میشود (2)
در این شرایط برای تشخیص منشا خون مشاهده شده، نیاز به انجام تستهای بیشتر است.
جواب منفی آزمایش یا negative: خونی در نمونه دیده نشده و جای نگرانی وجود ندارد. اگر با وجود منفی بودن جواب آزمایش، علائم در طول زمان برطرف نشوند، نیاز است آزمایش برای اطمینان بیشتر تکرار شده و پیگیریهای بعدی انجام شوند.
باید دقت داشت که نتیجه اعلام شده لزوما همواره صحیح نمیباشد، برای مثال ممکن است حضور نوعی باکتری در مدفوعِ بیمار تشخیص داده نشده و نتیجه منفی گزارش شود؛ یا به عبارتی نتیجهی اعلام شده "منفی کاذب" باشد (3). پزشک میتواند به درک بهتر شما از جواب آزمایش کمک کرده و مراحل بعدی شامل انجام تستهای بیشتر یا درمان موردنیاز را به شما توضیح دهد.
منابع:
1. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-stool-culture
2. https://www.webmd.com/colorectal-cancer/guide/fecal-occult-blood-test
3. https://www.choc.org/programs-services/gastroenterology/digestive-disorder-diagnostics/stool-tests/#:~:text=A%20stool%20test%20may%20also,allergy%2C%20blood%20or%20digestive%20problems.