در این مقاله، به بررسی هورمون استرادیول و تفسیر آزمایش آن میپردازیم:
آزمایش estradiol، تست خونی است که سطح هورمون استرادیول یا E2 را اندازهگیری میکند. این پروتئین یکی از چهار نوع استروژنی است که عمدتا توسط تخمدانها و بهمقدار کمتری در غدد فوقکلیه، جفت، بیضه و تعدادی از بافتهای دیگر تولید میشود. سطح کافی از استروژن برای سلامت جنسی افراد نیاز است و مقادیر بسیار بالا یا پایین آن، میتواند منجر به مشکلاتی شود. استرادیول در رشد و تکامل اندامهای جنسی زنانه از جمله رحم، لولههای فالوپ، واژن و سینهها نقش دارد. همچنین در کنترل نحوه توزیع چربی در بدن زنان تاثیرگذار است و برای سلامت استخوان و مفاصل نیز ضروری میباشد. این هورمون در بدن مردان نیز وجود دارد اما سطح و اثر آن بر رشد جنسی کمتر است (1،2).
چهموقع نیاز به انجام آزمایش estradiol است؟
اگر پزشک تشخیص دهد که تکامل و رشد ویژگیهای جنسی در شما با سرعتی غیرطبیعی درحال وقوع است، ممکن است این تست را توصیه کند. برای مثال سطح بالای این فاکتور نشاندهنده بلوغزودرس و مقادیر پایین آن، بیانگر بلوغ دیررس میباشد. از آزمایش استرادیول در شرایط زیر استفاده میشود:
· دورههای قاعدگی غیرطبیعی
· خونریزی غیرطبیعی واژینال
· ناباروری در زنان
· متوقف شدن چرخه قاعدگی
· بروز علائم یائسگی
این آزمایش در بررسی عملکرد تخمدانها نیز کاربرد دارد و درصوررت وجود تعدادی از علائمِ تومورِ تخمدان در فرد، نیاز به سنجش این هورمون است. از علائم گفتهشده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· نفخ یا تورم شکم
· احساس سیری پس از خوردن مقدار کمی غذا
· درد در ناحیه زیر شکم و لگن
· کاهش وزن
· تکرر ادرار (2)
اگر باردار هستید یا تحت درمانهای ناباروری قرار دارید، تست E2 به بررسی روند پروسه بارداری یا درمان، کمک میکند. معمولا نتایج آزمایش استرادیول بهتنهایی برای تشخیص استفاده نمیشود.
تفسیر آزمایش estradiol
نتایج با واحد پیکوگرم بر میلیلیتر بیان میشوند که سطح نرمال آن در افراد مختلف به شرح زیر است:
– زنان، قبل از یائسگی: 30-400 pg/ml
– زنان، پس از یائسگی: 0-30 pg/ml
– در مردان: 10-50 pg/ml
(3)
مقادیر بالاتر از نرمال این فاکتور میتواند در شرایط متعددی دیده شود، ازجمله:
· بلوغ زودرس
· تومورها در تخمدان یا بیضهها
· ژنیکوماستی یا ایجاد سینه در مردان
· پرکاری غده تیروئید
· سیروز یا زخم کبدی
کاهش سطح استرادیول به دلایل زیر رخ دهد:
· یائسگی
· سندرم ترنر؛ نوعی اختلال ژنتیکی که فرد مونث بجای دو کروموزم X ، یک عدد از آن دارد.
· نارسایی تخمدان یا یائسگی زودرس؛ از کار افتادن تخمدانها قبل از سن 40سالگی
· سندرم تخمدان پلی کیستیک(PCOS)؛ یک اختلال هورمونی با طیف گستردهای از علائم که گفته میشود از دلایل اصلی ناباروری در زنان است.
· کاهش تولید استروژن؛ میتواند ناشی از چربی پایین بدن باشد
· هیپوفیز
· هیپوگنادیسم؛ زمانیکه تخمدان یا بیضهها هورمون کافی تولید نمیکنند (2)
نتایج این تست میتواند وابسته به مرحلهای از سیکلجنسی که فرد در آن قرار دارد، متفاوت باشد. درواقع سطح استرادیول در زمان تخمکگذاری به بیشترین مقدار خود رسیده و در طول قاعدگی به مینیمم کاهش مییابد. در دوران بارداری نیز، بهواسطه تولید استرادیول از جفت، سطح این هورمون افزایش مییابد. بنابراین تفسیر نتایج وابسته به شرایط فرد متفاوت است و جواب آزمایش بهتنهایی نمیتواند بیانگر بیماری باشد. بنابراین برای اطلاع از شرایط خود بهتر است با یک پزشک مشورت کنید (1).
منابع:
1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323178#:~:text=An%20estradiol%20test%20is%20a,smaller%20amounts%20of%20this%20hormone.
2. https://www.healthline.com/health/estradiol-test
3. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=estradiol