با مطالعه این مطلب با اصطلاحات sonography آشنا شوید:
سونوگرافی یک روش تصویربرداری پزشکی، برای تشخیص و بررسی اندام های داخلی بدن است. این روش تهاجمی نیست واز پرتوهای خطرناک و آسیب رسان استفاده نمیکند. در سونوگرافی می توان جنین در حال رشد، اندامهای داخلی از جمله کبد، کلیهها پانکراس و … را بررسی کرد. در این مطلب ابتدا انواع سونوگرافی و سپس آموزش اصطلاحات سنوگرافی بارداری را بیان میکنیم.
مقاله مرتبط: سونوگرافی چیست؟
انواع متنوعی از سونوگرافی وجود دارد که پزشک با توجه به وضعیت بیمار نوع مورد نظر خود را درخواست میکند. انواع سونوگرافی شامل موارد زیر میشود:
- سونوگرافی 2D :سونوگرافی که یک تصویر دو بعدی ( طول و عرض ) از اندام را نشان میدهد.
- سونوگرافی 3D : سونوگرافی با بررسی اندام از جهات مختلف در نهایت یک تصویر سه بعدی (طول، عرض و عمق ) از اندام را نشان میدهد.
- سونوگرافی 4D: سونوگرافی با بررسی اندام در ابعاد و حرکات عضو در زیر پوست را شبیه سازی میکند. سونوگرافی 4D (طول، عرض، عمق و زمان) بنوعی مانند سونوگرافی سه بعدی است که بجای عکس فیلمی از ارگان را به ما میدهد.
- سونوگرافی رگ آئورت: اسکن رگ آئورت است. این رگ اصلی ترین رگ بدن است که خون را از قلب خارج میکند.سونوگرافی آئورت معمولا برای تشخیص آنوریسم آئورت شکمی استفاده میشود.
- سونوگرافی عروق جمجه ای : اسکن رگهای خونی مغز است. این سونوگرافی معمولا در کودکان پیش از بسته شدن جمجه انجام میشود.
- اکوکاردیوگرام : سونوگرافی قلب و عروق کرونری است که برای اندازه گیری جریان خون قلب و عملکرد آن استفاده میشود.
- سونوگرافی اندوسکوپیک : سونوگرافی است که پروب سونوگرافی از طریق دهان وارد مری می شود تا دستگاه گوارش و تنفسی بررسی شود. معمولا این سونوگرافی در تشخیص بیماریهای ریه، شکم،غددلنفاوی، کبد و پانکراس استفاده میشود.
- سونوگرافی حاملگی: اسکن قسمت پایین شکم برای بررسی سلامت جنین در حال رشد است. معمولا در هفته 12 برای بررسی ابعاد و تکامل جنین و در هفته 20 ام برای برای بررسی اندامها و رشد جنین انجام میشود.
- سونوگرافی لگن : اسکن ناحیه لگنی برای بررسی وضعیت دستگاه تناسلی زنان یا سایر موارد تشخیص پزشکی است.
- سونوگرافی کلیه : اسکن کلیهها برای بررسی وضعیت قرارگیری و عملکرد و هم چنین وجود سنگ یا کیست در آنها است.
- سونوگرافی تیروئید : اسکن غده تیروئید روی گردن معمولا برای بررسی کیست غده یا تومور درخواست میشود و یا برای بررسی کم کاری یا پرکاری تیروئید نیز کاربرد دارد.
- سونوگرافی شکم و لگن : اسکن ناحیه شکم شامل پانکراس، کلیهها، مثانه، طحال، کیسه صفرا و… است.
- سونوگرافی داپلر: این نوع سونوگرافی جریان خون در عروق جمجمهای را بررسی میکند و برای بررسی احتمال انسداد عروق و سکته مغزی استفاده میشود.
- سونوگرافی ترانس رکتال : اسکن ناحیه روده بزرگ و پروستات با استفاده از پروب سونوگرافی است.
- سونوگرافی ترانس واژینال : اسکن سیستم تناسلی زنان با استفاده از یک پروب واژینال است. این نوع سونوگرافی معمولا در اوایل حاملگی، حاملگی خارج رحمی، کیستهای تخمدانی، چکاپ IUD یا سایر مشکلات مرتبط استفاده میشود.
انجام Ultrasonography یک روش تشخیصی مناسب برای تشخیص بیماریها قبل از انجام روش های تشخیصی تهاجمی و یا پر خطر مثل CTو MRI یا بیوپسی است. معمولا پزشک در شرایط زیر سونوگرافی را درخواست می کند.
· درد شکمی
· آبسه یا التهاب در بدن
· گرفتگی عروق
· آپاندیسیت
· فیبروز عروقی
· لخته شدن خون
· انسداد روده
· کیست یا غده در سینه
· نارسایی قلبی
· کیست تخمدان یا سایر بخش های بدن
· اندومتریوز
· حاملگی خارج رحمی
· کبد چرب
· ناهنجاریهای جنینی
· سنگ کیسه صفرا
· فشار خون
· عفونت
· حاملگی و مشکلات مرتبط با آن
همین الان تفسیر سونوگرافی خود را از پزشک متخصص بشنوید؟
آموزش اصطلاحات سونوگرافی بارداری
نمونه جواب سونوگرافی بارداری
سونوگرافی حاملگی یکی از پرکاربرد ترین انواع سونوگرافی است که برای بررسی جنین در حال رشد استفاده می شود. در برگه سونوگرافی اصطلاحات متعددی برای گزارش وضعیت مادر و جنین درج می شود . آموزش اصطلاحات پرکاربرد سونوگرافی در ذیل نوشته شده است:
· LMP : مخفف آخرین دوره عادت ماهیانه است. در واقع اخرین روز از آخرین دوره عادت ماهیانه را میگوییم.
· EDD : مخفف تاریخ زایمان تخمین زده شده که برطبق LMP محاسبه میشود. تخمین دقیقتر تاریخ زایمان برطبق سونوگرافی هفتههای 5 تا 18 انجام میشود.
· Gestational age : سن بارداری
· Gestational sac : ساک حاملگی، یک کیسه بافت پیوندی در بدن است که احاطه کننده جنین است. معمولا اولین نشانه حاملگی در سونوگرافی است که حتی قبل از رویت جنین نیز دیده میشود.
· CRL ( Crown Rump Length ) : اندازه سر تا کفل جنین در سونوگرافی اندازه گیری می شود. این شاخص معیاری از رشد جنین بوده و هفته های آخر حاملگی بسیار اهمیت دارد.
· Femoral Length ( FL ) : اندازه استخوان ران جنین
· BiParietal Diameter ( BPD ) : فاصله بین دو استخوان سر جنین
· Head Circumference ( HC ) : به معنی اندازه دور سر جنین
· Abdominal Circumference ( AC ) : اندازه ،دور شکم جنین
شاخص های FL، BPD، HC، AC برای محاسبه EFW استفاده میشوند. این شاخص مخفف وزن تخمینی جنین است که برای بررسی رشد و تکامل جنین استفاده میشود.
· Fetal heart rate : تعداد ضربان قلب جنین برطبق سونوگرافی
· Cephalic presentation : وضعیت سر جنین که معمولا در نیمه پایینی رحم مادر قرار دارد و در راستای پاهای مادر است.
· Low lying placenta : گزارش اینکه جفت در این مادر در پایین رحم قرار گرفته است. در حالت نرمال جفت در نیمه بالایی رحم قرار میگیرد.
· Placenta previa : به معنی این است که جفت در پایین رحم ( دهانه رحم ) قرار گرفته است. این وضعیت خطر خونریزی در حاملگی و سقط را افزایش میدهد. معمولا در این شرایط زایمان سزارین انجام میشود. (نگران نشوید و با متخصص مشورت کنید)
· AFI : شاخص مایع آمنیوتیک که براساس سطح مایع آمنیوتیک درون رحم محاسبه می شود.
اگر سوالی در رابطه با جواب سونوگرافی خود دارید با پزشک مشورت کنید. وی با در نظر گرفتن سن، جنس، هفته بارداری، علائم، نتایج سایر آزمایشها و بررسیها و… به تشخیص درست و در صورت لزوم آغاز درمان شما میپردازد و راهنمایی لازم را به شما میکنند.
· NT : ضخامت ناحیه پشت گردن جنین
· NB : اندازه استخوان خاصی در ناحیه بینی
سایر مقالات مناسب شما
منابع:
1. https://examples.yourdictionary.com/examples-of-ultrasound-terminology.html
3. https://fetalmedicine.org/fmf-certification-2/nuchal-translucency-scan